Kojeg se vraga mi smijemo Trumpu?

Šta se mi, kojeg Boga, čudimo Donaldu Trumpu ?! Hajde kad se pobjedi ovog ekscentričnog biznismena i šoumena čude, naprimjer, Šveđani kojima je politika posao kao i svaki drugi, Japanci kojima je politika prvo odogovornost, pa čast, pa tek onda privilegija, Nijemci kod kojih ministri plate djeci čokoladicu sa službene kartice, pa izgube položaj. Ali, kojeg se vraga smijemo mi, zemlja koja je u proteklih 20 godina iznjedrila takvih političkih monstruma, analfabeta i bezveznjakovića da je Donald Trump naspram njih Harry Kissinger i Margaret Tatcher, glavom, bradom i sakoom.

Mi ovdje Trumpove proizvodimo generički, fabrički, u svim bojama, za svaku priliku i za baš svaku ideologiju, naciju i religiju. Za njih glasamo s oduševljenjem, sretni i ponosni što smo se tako genijalno ostvarili, a onda sjednemo pred televiziju i govorimo: “Jel vidite vi za kakvu budalu glasaju ovi Amerikanci”. Čovjek bi, naime, slušajući nas, pomislio kako smo mi, eto, politički nevjerovatno kultivisani, da prije izbora listamo do dugo u noć programe političkih stranaka. A ono tri plemena koja se tiskaju podno bina na kojekakvim skupovima, orgazmično pjevajući – “Ne može nam niko ništa”.

Čudimo se Trumpovom rasizmu i rasizmu njegovih pristalica, a istovremeno oni koji misle pobijediti na bilo čemu u ovoj državi moraju makar onako usput, iz čiste razonode, ispaliti neku nacionalističku, ako ništa da skupi lajkove, a daće Bog da se ti lajkovi, kad-tad, pretvore i u preferecijalne glasove. Čudimo se Trumpovom odnosu prema ženama, a kod nas žene u Parlamentu u najvećem broju slučajeva služe za dizanje ruku i čačkanje po mobitelima, dok im predsjednici stranaka novinarke ili političarke iz drugih partija redovito “časte” koncentrovanim i nezačinjenim seksizmom. I to javno. Šta tek misle, i šta tek govore kad se pogase kamere – ne smijem ni pomisliti.

Čudimo se što je Trump pobijedio, a nema blage veze od ekonomije, dok istovremeno na vlasti imamo ljude koje misle da se deficiti rješavaju štampanjem para; kojima su donacije i investicije jedna ista stvar, i koje se više od bilo kojem bogu mole MMF-u i Svjetskoj bancii. Čudimo se što bi Trump ratovao sa pola svijeta, a kod nas bi predsjednici partija zbog rezolucija u UN-u ovu ojađenu i napaćenu sirotinju poslali jedne na druge. Ne možemo shvatiti kako bi iko glasao za čovjeka koji se ne zna ni ponašati, ni govoriti, ni ophoditi u rangu iole pristojnijeg ljudskog bića, dok istovremeno upisujemo iksiće u kvadrate pored imena mesara, pjevača, švercera, ratnih profitera sa kupljenim diplomama koji vlastite mandate još samo na PIK-u nisu počeli prodavati. Kažete – Trump je radikalan, konzervativan, a mi, tugo moja, na vrhu vrhova vlasti imamo ljude koji obaraju zakone o umjetnoj oplodnji jer im je hodža i svećenik rekao da tako treba; ljude koji kažu da se eto LGBTQ osobe ne bi trebale šetati po ulici da “ne promovišu to bolesno ponašanje”.

Trump je, evo izgleda, ženomrzac, rasist, slon u staklariji koji opasno prijeti da ovaj, ionako raščerečen svijet pošalje u tristo i jednu materinu, homofob, mizogonik, osoba bez ikakvog političkog znanja i umijeća, budala, šoumen, cirkusant, čovjek koji svojim protivnicima prijeti nasiljem, hapšenjem; koji ne zna ništa, ali misli da sve razumije; koji jaše talas nacionalizma ne bi li ga prenio preko provalije najstrašnijeg nezanja o tome kako funkcioniše ekonomija neke zemlje.. 

Jedino što me spriječava da naivnosti i gluposti 47% američkih birača umrem od smijeha je činjenica da su bh. političari, pa barem 47 puta gori od njega. 

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s

Blog na WordPress.com.

Gore ↑

%d bloggers like this: